Willebroek digitaal kan beter

15 Juli 2012

Willebroek digitaal kan beter

Met de Kanaalfeesten voerden onze ontzettend sympathieke Jong Groen-dames een ludieke fotolijstactie. Ze werden echter door Schepen Griet Reyntiens gesommeerd hun Jong Groen T-shirt uit te trekken, want politieke actie was niet toegestaan op de Kanaalfeesten; zo luidde het festivalreglement. We gingen op de website van de gemeente en het festival op zoek naar het politiereglement ter zake, maar het was niet te downloaden. En dat is niet het enige digitale mankement in Willebroek. Zo doet het gemeentebestuur een oproep tot groepsaankoop van energie. Deze provinciale actie zorgt ervoor dat je jouw energiefactuur in principe fameus kan naar beneden drukken en valt dus alleen maar toe te juichen.  In de propaganda van de lokale sp.a-afdeling is deze actie dan ook prominent aanwezig. Op de website van de gemeente moet je echter al diep graven om deze oproep te vinden. Groen vindt dat dit een bericht is dat op de openingspagina te zien zou moeten zijn.Daarnaast stellen we vast dat sommige zaken die als vanzelfsprekend te downloaden zouden moeten zijn, dat niet zijn. Je komt wel te weten dat je een subsidie voor een warmteboiler kan krijgen, maar de formulieren daarvoor, laat staan de voorwaarden, zijn niet digitaal te bemachtigen. Een eenvoudige vergelijking met de website van de gemeente Boom leert ons dat deze zaken daar wel als vanzelfsprekend worden beschouwd. Het valt trouwens ook op dat Boom wel wat meer subsidies uitreikt die op duurzaamheid gericht zijn. Op de Willebroekse website kom je niet eens te weten welke premies nu precies gemeentelijk zijn.

Ten slotte willen we aankaarten dat de e-governance bij de lokale politie ook wel beter kan. Begin juli meldde een van onze leden het lotgeval van een koe die schijnbaar mishandeld was. Toen we via het e-mailadres van de lokale politie, zoals vermeld op de website, contact opnamen om dit dossier te kunnen opvolgen, kregen we het bericht dat de agent die deze e-mailaccount beheert tot 30 juli op vakantie was. We mogen er toch vanuit gaan dat ook andere agenten dit e-mailadres kunnen opvolgen.

Dit zijn maar een paar manco's die toevallig aan het licht kwamen, maar we durven vermoeden dat er nog een aantal pijnpunten in de digitale diepte te vinden zijn. Groen Willebroek vindt dat een grote gemeente zoals Willebroek anno 2012 ook digitaal meer mag voorstellen. Misschien kan de opening van het nieuwe administratieve centrum aangegrepen worden om ook het e-loket op punt te brengen.