Groen Willebroek bedankt treinreizigers op 'Valentrein'

14 Februari 2019

Groen Willebroek bedankt treinreizigers op 'Valentrein'

Net als de voorbije jaren doopte Groen vandaag Valentijn om tot Valentrein. Met een ludieke actie staken we alle pendelaars, die het openbaar vervoer naar hun werk nemen, een hart onder de riem. Vanmorgen bedankte Groen Willebroek alle pendelaars in het station van Willebroek met een speciaal Valentreinkaartje. 

"De cijfers van zowel De Lijn als de NMBS zakken naar een dieptepunt,” zegt voorzitter van Groen Willebroek Anthony Vanoverschelde. "De stiptheid is recent verbeterd, maar toch  moeten de pendelaars vanuit Willebroek richting Sint Niklaas of Mechelen-Leuven wekelijks meerdere keren vaststellen dat ze niet op tijd op hun werk of school geraken, of dat ze moeten rechtstaan wegens te weinig plaats op de trein. Ook dat reizigers hier in Willebroek in de regen en de wind moet staan wachten omdat je sinds 2015  ons prachtig station niet meer binnen kan vinden wij stuitend."

Dat is demotiverend en daarom wilden we zij die dat toch dagelijks doen oprecht bedanken en willen we fors investeren in trein, tram en bus. Want een uitgebreid en betaalbaar openbaar vervoer is niet alleen het antwoord op de klimaatopwarming, luchtvervuiling en files, maar ook een oplossing voor stress- en andere gezondheidsproblemen. "Met gerichte en verhoogde subsidies zal het openbaar vervoer de voorkeur krijgen op de auto. Samen met forse investeringen in fiets- en wandelpaden de enige juiste weg naar een duurzame toekomst.”

Voor Groen moeten de investeringen in het openbaar vervoer de komende jaren fors de hoogte in. Een uitgebreid, betaalbaar openbaar vervoersnet is cruciaal in de modal shift die nodig is om onze klimaatdoelstellingen te halen. Meer geld voor de NMBS om haltes en loketten die in het verleden werden afgeschaft terug te openen, voor nachttreinen op de belangrijkste assen en voor een hogere frequentie tijdens de spits. Samen met De Lijn willen we rond de steden dan weer inzetten op meer vertramming en willen we de ontbrekende lijnen uit de 'Mobiliteitsvisie 2020' van De Lijn versneld aanleggen in overleg met de vervoersregio's.

Groen Willebroek toverde vandaag alvast veel glimlachen op de gezichten van zo'n 120 pendelaars die elke dag het openbaar vervoer nemen met een ludiek Valentreinskaartje. Hopelijk voor veel pendelaars een manier om de dagelijkse routine positief te beginnen. 

"We willen pendelaars op deze Valentrein vooral een goed gevoel geven: ze maken de meest ecologische keuze en met Groen gaan we ervoor zorgen dat dat ook de meest logische keuze wordt." besluit Anthony Vanoverschelde.