Thierry Serrien, nieuw gemeenteraadslid voor Groen Willebroek

21 Juli 2016

Thierry Serrien, nieuw gemeenteraadslid voor Groen Willebroek

Globaal denken, lokaal werken aan oplossingen Gisteren bracht ik mijn papierwerk in orde, waarmee ik vanaf augustus het gemeenteraadslid van Groen in Willebroek kan worden. Veel eer ligt er niet in verscholen, in het feit dat ik als derde opvolger in dat lokaal wetgevend orgaan kom, zou je kunnen stellen. Maar ik zie het als een grote uitdaging om deze verantwoordelijkheid op te nemen en lokaal aan de oplossingen van morgen te werken. 'Think global, act local.' Dat was het devies waarmee ik nu toch al een dikke twintig???oh, my???jaar geleden de politiek instapte door me kandidaat te stellen op de Willebroekse lijst van Agalev voor de gemeenteraadsverkiezingen van 1994. Vanaf 1999 zette ik mij echt actief in, maar dan vooral achter de schermen; eerst als politiek-secretaris, later werd dat voorzitter. Aangezien ik als jeugdconsulent werkte voor de gemeente waarin ik me ook politiek inzette, was dat niet vanzelfsprekend.

Ik zag in de loop der jaren best wat talent en engagement passeren. De meest spraakmakende en politiek getalenteerde is vanzelfsprekend Kristof Calvo, die ik erbij haalde toen hij amper zestien was. En dat werd een dolle rit. Maar steunpilaren zoals Joost en Tattienne waren minstens van evenveel belang; zij zitten nu in Spanje en zijn er uitmuntende gastheer en -dame van hun gastenverblijf. Er zijn nog vele passanten geweest, nu verspreid over Vlaanderen en verder de wereld in. Ik zeg in ons gezelschap wel eens dat we in Willebroek een supergroep hadden met al dat talent en engagement bij elkaar.

Als ik in staat zal zijn het enthousiasme van Siska Briffa???die nu voor de gemeente Willebroek gaat werken???te combineren met de spontaniteit van Stefaan Van Aken???die haar dus voorging naar de gemeente???, dan kom ik al ver inzake contact met wie me omringt en tussenkomsten op de gemeenteraad. Maar ik zou daar graag het militante van Jan Van de Ven aan kunnen toevoegen, net als de ongelooflijke dossierkennis van Hugo Lejon, twee groenen van het eerste uur. Ik heb me nooit op de politiek 'gesmeten', want was liever bezig met de redding van een lokaal jeugdhuis of een een goede leerkracht Nederlands en papa worden en zijn. Maar nu het moet, smijt ik me.

Natuurlijk is samenwerken met anderen een uitdaging en zelfs een must; een evidentie ook als eenmansfractie. Gelukkig kan ik voortbouwen op verschillende initiatieven die Siska nam, gaande van autodelen door en in de gemeente tot het Geefplein dat Groen in Willebroek organiseert (het volgende op 24 augustus). Maar het betekent ook op zoek blijven gaan naar manieren en mensen om dat 'think global, act local' concreet vorm te geven, op maat van Willebroek, maar met een universeel en vooral een duurzaam karakter. Er zit al een en ander in de koker, maar daarover binnenkort meer.