Meer vrouw op straat

07 November 2020

Meer vrouw op straat

Sofie Lemaire, Mechelse en bekend radio- en televisiepresentatrice , voerde actie om meer straten naar opmerkelijke vrouwen vernoemd te krijgen. 

Ze trok daarvoor naar verschillende grote Vlaamse steden en ondernam samen met Radio 1 ook de actie om de gemeenten en kleinere steden aan te porren om mee op de kar te springen. ‘Dit moet zeker ook in Willebroek kunnen’ vond Groen-raadslid Nelleke Van de Ven. ‘Zijn er vrouwen uit het verleden van onze gemeente die een straatnaam verdienen?’ vroeg ze zich af.
Ze dacht zelf al aan een Maria van Bourgondië-laan, -straat of -plein, want zij gaf de opdracht tot het graven van ons kanaal. Maria Moens werd ook gesuggereerd, een verzetsstrijdster die tijdens WOII in onze regio ‘De zwarte hand’ hielp, maar ook Maria Bradt, Blaasveldse landbouwster die eveneens tijdens WOII mensen in hongersnood hielp. Er zijn ongetwijfeld nog voorbeelden. Het gemeentebestuur kan hiertoe bij de bevolking het oor te luister leggen. Schepen Maaike Bradt (CD&V) beloofde alvast de suggestie mee te nemen.