Groen Willebroek niet in coalitie met N-VA

16 Oktober 2012

Groen Willebroek niet in coalitie met N-VA

Groen Willebroek verzamelde gisteren zijn kandidaten om zich uit te spreken over mogelijke coalitiegesprekken. De piste om een coalitie met N-VA, CD&V, Open VLD en Groen te maken werd er unaniem gesloten. Het andere scenario ? een coalitie tussen sp.a, CD&V, Open VLD en Groen - werd als 'uiterst moeilijk realiseerbaar' beschouwd. 'Eerst en vooral zijn we rekenkundig niet noodzakelijk voor een coalitie met N-VA', aldus Groenvoorzitter Thierry Serrien. 'We zien dan ook niet in hoe we met één verkozene in deze formule echt op het beleid kunnen wegen. In crisissituaties zijn we dan trouwens onmiddellijk de te droppen partner. Daarnaast vinden we de plannen van N-VA uiterst vaag. Er wordt wel héél veel beloofd, daar moeten middelen tegenover staan. Hoe gaat dat gerealiseerd worden? Een begin van antwoord werd amper gehoord. Ten slotte kunnen we niet anders dan stellen dat op bepaalde vlakken onze ideeën diametraal tegenover elkaar staan. Vanzelfsprekend zijn er ook dingen die ons binden, maar wat ons scheidt is veel groter.'En misschien is het wat vreemd in het huidige politieke klimaat, maar Groen maakt in Willebroek ook een ideologische keuze. 'Bart De Wever heeft als grote leider van de N-VA deze verkiezingen ook tot een nationale test gebombardeerd. In 2014 zal dan de democratische revolutie volgen: confederaal of misschien zelfs onafhankelijk Vlaanderen realiseren. Wij gaan daar op lokaal vlak niet mee de loper voor uitrollen, want wij zijn voor solidariteit', stelt Thierry Serrien nog.

De andere coalitieoptie wordt als uiterst moeilijk realiseerbaar beschouwd. Raadslid Stefaan Van Aken: 'Enerzijds is er het feit dat je dan tegen de stem van meer dan een derde van de bevolking ingaat. Daar dient dus wel de belangrijke nuance bij te worden gemaakt dat dit voor NV-A een nationale test was. Daarnaast zal je niet anders kunnen dan met vier partners ontzettend strakke afspraken maken. Wat ons betreft moet je dan ontzettend hard rekening houden met het signaal dat je van de bevolking kreeg. Spijkerharde garanties over echte bestuurlijke vernieuwing, inspraak, de levenskwaliteit verbeteren en het kordaat aanpakken van samenlevingsproblemen zijn dan een minimum.'

Vanzelfsprekend weet Groen dat het de sleutel tot coalitievorming niet in handen heeft. Daarom is het uitkijken naar de houding van CD&V en Open VLD en de onderhandelingskracht van N-VA.