Boom en bos beschermen in Willebroek

07 November 2020

Boom en bos beschermen in Willebroek

Vorig jaar al vroeg raadslid Anthony Vanoverschelde in onze gemeente een kapverordening voor bomen in te voeren. In Willebroek is mooie, volwassen bomen kappen te makkelijk. Tijdens periodes van hitte zijn dit natuurlijke airco’s, ze helpen de klimaatverandering te bestrijden en ze zijn simpelweg gezond om naar te kijken.

Daarom vroeg fractievoorzitter Thierry Serrien de Mechelse actie ‘Boom zoekt grond’ ook hier te ontrollen: de gemeente steunt dan mensen die een boom planten. Ondertussen blijkt dat rijke lieden er veel geld over hebben voor een mooie, volgroeide boom in de tuin. Reden genoeg om voor het duurzame behoud van het Europaplein te gaan. 

Europaplein, handen af!’
De bewoners rond het Europaplein zijn duidelijk: ‘Handen af!’ Groen Willebroek is het daar volmondig mee eens: deze groene oase in onze gemeente moet volledig worden behouden. Uit het Meerjarenplan bleek dat het college zinnens was een deel van het Europaplein te gelde te maken om te bebouwen. Een schoolproject waarvan sprake is echter al van de baan. Omwonenden geven in een duidelijk zichtbare actie aan het totale behoud van het Europalein te willen. Het BPA Dendermondsesteenweg-Zuid geeft de mogelijkheid een deel van het gebied te bebouwen.
‘Wij zijn er net als de omwonenden en anderen uit onze gemeente van overtuigd dat het Europaplein een unieke groene oase is die we in haar geheel moeten behouden. Net het plein tegenover Talmar zorgt ervoor dat er een buffer is voor de prachtige fauna en flora van het bosgedeelte’, aldus Thierry Serrien. ‘De beschikbaarheid van deze open ruimte is belangrijk in een gemeente waar je steeds dichter op elkaar komt te leven’, voegt hij er aan toe.
Het college lijkt bereid het Europaplein op te nemen in een project voor duurzaam beheerd groen. ‘Groen Willebroek roept alle partijen op om de invulling voorzien in het BPA te schrappen en definitief op te bergen: we moeten samenwerken om dit wettelijk en technisch te realiseren’, besluit Serrien.